Pagani Zonda R, een symfonie van snelheid

Belangrijkste punten

  1. Indrukwekkende Specificaties: De Pagani Zonda R is uitgerust met een Mercedes-Benz AMG V12, 6.0-liter motor die maar liefst 750 pk en 710 nm aan koppel levert. Deze motor, gemaakt van carbon en magnesium, onderstreept de bijzondere technische kwaliteiten van deze supercar.
  2. Uitzonderlijke Prestaties: De Zonda R accelereert in slechts 2,7 seconden van 0 naar 100 km/u, met een indrukwekkende topsnelheid van 350 km/u. Deze prestaties positioneren de Zonda R als een van de snelste supercars ter wereld.
  3. Circuit Records: Het record van de Zonda R op de Nürburgring Nordschleife, waar het in minder dan 6 minuten en 47 seconden rond het circuit reed, getuigt van zijn buitengewone circuitcapaciteiten.
  4. Exclusiviteit en Prijs: Met slechts 15 exemplaren ooit geproduceerd, is de Pagani Zonda R een van de meest exclusieve supercars op de markt. De prijs van meer dan 2 miljoen euro, exclusief belastingen, weerspiegelt deze zeldzaamheid en de uitzonderlijke technische en designkwaliteiten van de auto.

Inhoudsopgave

De automotive wereld is gevuld met meesterwerken, maar er zijn maar weinig modellen die het hart van autoliefhebbers zo snel laten kloppen als de Pagani Zonda R. Dit supercar icoon, de opvolger van de Zonda, staat bekend om zijn adembenemende ontwerp, ongeëvenaarde snelheid en pure kracht.

Pagani Zonda R: Een blik op specificaties

De Pagani Zonda R, die bijna 1,5 miljoen euro kost exclusief belastingen, beschikt over een aantal indrukwekkende specificaties die de auto onderscheiden van zijn concurrenten. In het hart van deze supercar ligt een AMG V12 motor, 6 liter groot, die een enorm vermogen levert van 750 pk en 710 nm koppel. Gecombineerd met een gewicht van slechts 1.070 kg dankzij de uitgebreide toepassing van carbon en magnesium, is de Zonda R een werkelijk indrukwekkende machine.

Pagani Zonda R

Dankzij dit vermogen en de geavanceerde aerodynamica heeft de Zonda R een topsnelheid van meer dan 350 km/u en accelereert van 0 naar 100 km/u in slechts 2,7 seconden. Daarmee is het een van de snelste auto’s ter wereld, met prestaties die zelfs die van sommige moderne hypercars overtreffen.

Circuitrecords en prestaties

De kracht en snelheid van de Pagani Zonda R vertalen zich ook naar indrukwekkende prestaties op het circuit. In 2010 vestigde de Zonda R een nieuw record op de Nürburgring, met een rondetijd van slechts 6 minuten en 47 seconden. Dit was op dat moment de snelste rondetijd ooit voor een productieauto, en hoewel het record sindsdien is verbroken, blijft de prestatie van de Zonda R indrukwekkend.

Daarnaast heeft de Zonda R ook diverse andere records op zijn naam staan, waaronder de snelste rondetijd op het circuit van Monza en de snelste rondetijd op het circuit van Imola.

Varianten van de Pagani Zonda R

Hoewel de standaard Zonda R al een bijzondere auto is, heeft Pagani ook enkele speciale varianten van het model geproduceerd. Een van de bekendste hiervan is de Zonda Cinque, waarvan slechts vijf exemplaren zijn gemaakt. De Cinque is nog lichter en krachtiger dan de standaard Zonda R, met een gewicht van slechts 1.070 kg en een vermogen van 678 pk. Daarnaast heeft de Cinque ook een aantal unieke designelementen, waaronder een opvallende spoiler en een aangepast interieur.

Pagani Zonda R motor

Daarnaast is er ook de Zonda F, een eerbetoon aan de Formule 1 coureur Juan Manuel Fangio, die nauwe banden had met de oprichter van Pagani, Horacio Pagani. De Zonda F heeft een iets lager vermogen dan de Zonda R, met 602 pk, maar is nog steeds een van de snelste auto’s ter wereld.

De Zonda’s Opvolger: De Pagani Huayra

Na het succes van de Zonda R, Zonda C12 en zijn varianten, introduceerde Pagani een geheel nieuw model als de opvolger van de Zonda: de Pagani Huayra. Hoewel de Huayra een aantal ontwerp- en technische elementen deelt met de Zonda, zoals de krachtige V12 motor van Mercedes-AMG en de uitgebreide toepassing van carbon, biedt de auto ook een aantal belangrijke innovaties.

In het bijzonder is de Huayra voorzien van een geavanceerd aerodynamisch systeem dat gebruikmaakt van vier onafhankelijke, actief beweegbare vleugels. Deze vleugels passen zich dynamisch aan de rijsituatie aan om de downforce en luchtweerstand te optimaliseren, wat resulteert in verbeterde handling en prestaties. Bovendien heeft de Huayra ook een verbeterd interieur, met een luxueuzere afwerking en meer geavanceerde technologie dan de Zonda.

Recordprestaties van de Pagani Zonda R

De impact van de Pagani Zonda R is duidelijk te zien in de vele records die het heeft gevestigd. Hoewel de rondetijd op de Nürburgring misschien het meest bekende is, zijn er talloze andere prestaties die de kracht en snelheid van de Zonda R benadrukken.

Pagani Zonda R voorkant

Van alle supercars heeft de Zonda R bewezen dat het niet alleen een indrukwekkend staaltje van technisch ontwerp is, maar ook een prestatiebeest dat zich kan meten met de allerbeste auto’s in de wereld.

Conclusie: De erfenis van de Pagani Zonda R

De Pagani Zonda R heeft de autowereld getrakteerd op een ongeëvenaarde mix van design, prestaties en pure snelheid. Van het breken van circuitrecords tot het inspireren van de opvolger, de Huayra, heeft de Zonda R zijn stempel gedrukt op de geschiedenis van supercars.

Hoewel er maar een beperkt aantal exemplaren van de Zonda R en zijn varianten zijn geproduceerd, blijft de invloed ervan voelbaar in de wereld van high performance auto’s. Het is niet alleen een icoon van Italiaans design en engineering, maar ook een bewijs van wat mogelijk is als grenzen worden verlegd in het streven naar snelheid en prestaties.

Pagani Zonda R zijkant

Zonder twijfel is de Pagani Zonda R een voertuig dat de tand des tijds heeft doorstaan en een blijvende indruk heeft achtergelaten op autoliefhebbers over de hele wereld. Het is een symbool van snelheid, kracht en passie – een waar eerbetoon aan de kunst van de automobiel.

Wat is de Pagani Zonda R?

De Pagani Zonda R is een hoogwaardige supercar, ontworpen door het Italiaanse bedrijf Pagani. De auto is bekend om zijn krachtige prestaties en exclusiviteit, met slechts 15 exemplaren ooit geproduceerd.

Wat is de motor specificatie van de Pagani Zonda R?

De Pagani Zonda R is uitgerust met een Mercedes-Benz AMG V12, 6.0-liter motor die 750 pk en 710 nm aan koppel levert.

Hoe snel kan de Pagani Zonda R van 0 naar 100 km/u accelereren?

De Pagani Zonda R kan in slechts 2,7 seconden van 0 naar 100 km/u accelereren.

Wat is de topsnelheid van de Pagani Zonda R?

De Pagani Zonda R kan een indrukwekkende topsnelheid bereiken van 350 km/u.

Picture of Hugo van Duin
Hugo van Duin
Hoofd redacteur bij Prestige Automotive
Deel dit bericht:

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en reviews van Prestige Automotive.

Deze website maakt gebruik van cookies

Wij maken gebruik van cookies om de optimale gebruikerservaring te bieden.