Porsche 911 GT3 RS 991.2: De Ultieme Rijervaring en Prestaties

Belangrijkste punten

 • Krachtige 4,0 liter zescilinder boxermotor met 500 pk en een topsnelheid van 312 km/u.
 • Agressief en functioneel design met geavanceerde aerodynamica voor optimale prestaties.
 • Gebruik van lichtgewicht materialen zoals koolstofvezel versterkte kunststof (CFRP) en lichtgewicht glas voor betere wendbaarheid en snelheid.
 • Geavanceerde ophangingssystemen, Porsche Active Suspension Management (PASM) en Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus) voor uitstekende wegligging en rijgedrag.
 • Krachtige en betrouwbare remsystemen met optioneel Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB) systeem voor nog betere remprestaties.
 • Sportief en functioneel interieur met geïntegreerd infotainmentsysteem en connectiviteitsopties zoals Bluetooth, USB en Apple CarPlay.

Inhoudsopgave

Porsche 911 GT3 RS (991.2) – Ultimate Guide

Korte introductie van de Porsche 911 GT3 RS 991.2

De Porsche 911 GT3 RS 991.2 is een van de meest begeerde sportwagens ter wereld en heeft een solide reputatie opgebouwd als een echt circuitmonster. In deze ultieme gids nemen we je mee door de belangrijkste kenmerken, prestaties en de aantrekkingskracht van deze iconische auto voor autoliefhebbers en race enthousiastelingen.

Belangrijkste kenmerken en prestaties

De GT3 RS 991.2 combineert een krachtige 4,0 liter zescilinder boxermotor met een lichtgewicht chassis en geavanceerde aerodynamica, wat resulteert in een ongeëvenaarde rijervaring. Met een indrukwekkend vermogen van 500 pk en een topsnelheid van 312 km/u is de GT3 RS niet alleen snel, maar ook uiterst wendbaar en responsief.

Porsche 911 GT3 RS 991.2 wendbaar

Aantrekkingskracht voor autoliefhebbers en race enthousiastelingen

De Porsche 911 GT3 RS 991.2 spreekt een breed publiek aan, van autoliefhebbers die op zoek zijn naar een sportieve en luxueuze auto voor dagelijks gebruik tot race enthousiastelingen die op zoek zijn naar een track ready machine met ongeëvenaarde prestaties. Met zijn unieke combinatie van vermogen, snelheid en precisie biedt de GT3 RS een onvergetelijke rijervaring die zowel op de openbare weg als op het circuit tot zijn recht komt.

Geschiedenis en evolutie van de Porsche 911 GT3 RS 991.2

Oorsprong van de GT3 RS modellen

De Porsche 911 GT3 RS vindt zijn oorsprong in de legendarische 911 modellen, die sinds de jaren zestig synoniem staan voor snelheid, prestaties en luxe. De GT3 RS lijn werd in 1999 geïntroduceerd met de 996 generatie als een homologatie model voor de autosport. Door de jaren heen heeft Porsche de GT3 RS verder ontwikkeld, met als resultaat de 991.2 generatie die we vandaag de dag kennen.

Porsche 911 GT3 RS 991.2 autosport

Verschillen tussen de vorige generaties en de 991.2

De Porsche 911 GT3 RS 991.2, geïntroduceerd in 2017, bouwt voort op het succes van zijn voorgangers met tal van verbeteringen en innovaties. In vergelijking met de vorige generatie, de 991.1, heeft de 991.2 een toename van 10 pk, een herzien onderstel, verbeterde aerodynamica en een gewichtsbesparing van ongeveer 10 kilogram. Deze verbeteringen resulteren in snellere rondetijden en een nog betere rijervaring.

Porsche 911 GT3 RS 991.2 verschil

Belangrijke mijlpalen en prestaties in de autosport

De GT3 RS modellen hebben altijd een sterke band gehad met de autosport, en de 991.2 is hierop geen uitzondering. Met tal van overwinningen en podiumplaatsen in verschillende raceklassen, waaronder de GT World Challenge, de Europeaan Le Mans Series en de 24 uur race van Nürburgring, heeft de Porsche 911 GT3 RS 991.2 zijn sporen ruimschoots verdiend op het circuit. Deze successen onderstrepen het race DNA van de GT3 RS en benadrukken de technische expertise van Porsche op het gebied van motorsport.

Aerodynamica en design

Exterieurkenmerken en styling

De Porsche 911 GT3 RS 991.2 valt op door zijn agressieve en functionele design, dat niet alleen zorgt voor een indrukwekkende uitstraling, maar ook bijdraagt aan de uitstekende aerodynamische prestaties van de auto. Enkele kenmerkende elementen zijn de grote, vaste achtervleugel, de brede wielkasten en de luchtinlaten aan de zijkant. Deze elementen werken samen om de luchtstromen rond de auto te optimaliseren en zorgen voor een maximale neerwaartse druk voor een betere wegligging en stabiliteit bij hoge snelheden.

Porsche 911 GT3 RS exterieur

Lichtgewicht materialen en gewichtsbesparing

Bij de bouw van de Porsche 911 GT3 RS 991.2 is veel aandacht besteed aan het gebruik van lichtgewicht materialen om het gewicht zo laag mogelijk te houden. Zo zijn de motorkap, het dak, de vleugel en de spatborden gemaakt van koolstofvezel versterkte kunststof (CFRP), terwijl de zijruiten en achterruit zijn vervaardigd uit lichtgewicht glas. Deze gewichtsbesparing draagt bij aan de wendbaarheid en snelheid van de GT3 RS en zorgt voor een uitstekende vermogen gewichtsverhouding.

Aerodynamische verbeteringen voor betere prestaties

Porsche heeft veel aandacht besteed aan het optimaliseren van de aerodynamica van het model de 911 GT3 RS 991.2 om de prestaties op zowel het circuit als de openbare weg te verbeteren. Een aantal van deze verbeteringen zijn onder andere de luchtroosters op de voorspatborden, die zorgen voor een betere luchtstroom rond de wielen, en de diffuser aan de achterzijde, die de neerwaartse druk verhoogt en de stabiliteit bij hoge snelheden verbetert. Deze aerodynamische aanpassingen zorgen ervoor dat de GT3 RS 991.2 in staat is om indrukwekkende prestaties te leveren zonder concessies te doen aan de rijdynamiek en het rijcomfort.

Porsche 911 GT3 RS aero

Motor en prestaties

Specificaties van de 4,0 liter zescilinder boxermotor

De Porsche 911 GT3 RS 991.2 wordt aangedreven door een indrukwekkende 4,0 liter zescilinder boxermotor, die bekendstaat om zijn hoge toerentallen en onmiddellijke respons. Deze atmosferische motor levert een vermogen van 500 pk bij 8.250 TPM en een maximaal koppel van 460 Nm bij 6.000 TPM. De motor is gekoppeld aan een zeven Traps PDK transmissie, die zorgt voor razendsnelle schakeltijden en een optimale vermogensafgifte.

Vermogen, koppel en acceleratie

Met zijn indrukwekkende vermogen en koppel is de Porsche 911 GT3 RS 991.2 in staat om verbluffende prestaties neer te zetten. De acceleratie van 0 tot 100 km/u vindt plaats in slechts 3,4 seconden, terwijl de topsnelheid een indrukwekkende 312 km/u bedraagt. Deze cijfers tonen de ware kracht van de GT3 RS en maken duidelijk waarom deze auto zo geliefd is bij zowel autoliefhebbers als race enthousiastelingen.

Porsche 911 GT3 RS acceleratie

Uitlaatsysteem en geluid

Het uitlaatsysteem van de Porsche 911 GT3 RS 991.2 is speciaal ontworpen om een onmiskenbaar en opwindend geluid te produceren. De titanium uitlaat is niet alleen lichter dan een conventionele stalen uitlaat, maar zorgt ook voor een uniek en herkenbaar geluid dat de rijervaring nog intenser maakt. Met een karakteristieke grom bij lage toeren en een huilend crescendo bij hoge toeren is het geluid van de GT3 RS een belangrijk onderdeel van de algehele rijbeleving.

Porsche 911 GT3 RS uitlaat

Ophanging en rijgedrag

Geavanceerde ophangingssystemen voor optimale wegligging

De Porsche 911 GT3 RS 991.2 beschikt over geavanceerde ophangingssystemen die zorgen voor een uitstekende wegligging en een indrukwekkend rijgedrag. Het onderstel maakt gebruik van zowel Macpherson veerpoten aan de voorzijde als multi link ophanging aan de achterzijde, in combinatie met verstelbare dempers en stabilisatorstangen. Deze configuratie zorgt voor een perfecte balans tussen comfort en sportiviteit, waardoor de GT3 RS zowel op het circuit als op de openbare weg uitblinkt.

Porsche Active Suspension Management

Het Porsche Active Suspension Management (PASM) is een elektronisch demping regelsysteem dat zich in realtime aanpast aan de rijomstandigheden. Met twee rijmodi, Normal en Sport, kan de bestuurder kiezen tussen een comfortabele of een meer sportieve demping. PASM helpt de GT3 RS bij het leveren van optimale prestaties, ongeacht de omstandigheden.

Porsche 911 GT3 RS 991.2 PASM

Porsche Torque Vectoring Plus

De Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus) is een geavanceerd systeem dat de tractie en stabiliteit van de GT3 RS verbetert, met name in bochten. Het systeem werkt door middel van een elektronisch gestuurd, variabel sperdifferentieel op de achteras, dat zorgt voor een betere verdeling van het koppel tussen de achterwielen. Dit resulteert in een snellere en meer precieze bochtneming, wat de rijervaring van de GT3 RS nog verder verbetert.

Rempedalen en remprestaties

De Porsche 911 GT3 RS 991.2 is uitgerust met krachtige en betrouwbare remsystemen die zorgen voor uitstekende remprestaties en een hoog niveau van veiligheid. Standaard zijn er geventileerde en geperforeerde stalen remschijven met zes zuiger remklauwen aan de voorzijde en vier zuiger remklauwen aan de achterzijde. Als optie is het Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB) systeem beschikbaar, wat zorgt voor nog betere remprestaties en een lager onafgeveerd gewicht.

Porsche 911 GT3 RS remmen

Stuurgevoel en feedback

De GT3 RS 991.2 biedt een uitstekend stuurgevoel en feedback, wat essentieel is voor een sportwagen van dit kaliber. De elektromechanische stuurbekrachtiging reageert snel en nauwkeurig op de input van de bestuurder, terwijl de feedback van de weg duidelijk en communicatief is. Dit zorgt voor een directe en intuïtieve rijervaring die bestuurders in staat stelt om het volledige potentieel van de GT3 RS te benutten.

Brandstofverbruik en Uitstoot

Hoewel de Porsche 911 GT3 RS 991.2 primair gericht is op prestaties, zijn het brandstofverbruik en de uitstootcijfers relatief gematigd voor een auto van dit kaliber. Het gecombineerde brandstofverbruik bedraagt ongeveer 12,8 l/100 km, terwijl de CO2-uitstoot uitkomt op ongeveer 291 g/km. Het is belangrijk op te merken dat deze cijfers kunnen variëren afhankelijk van de rijomstandigheden, de rijstijl en de specifieke configuratie van de auto.

Porsche 911 GT3 RS 991.2 uitstoot

Interieur en uitrusting

Sportieve maar functionele cockpit

Het interieur van de Porsche 911 GT3 RS 991.2 is ontworpen met zowel sportiviteit als functionaliteit in gedachten. De cockpit is voorzien van sportstoelen met een koolstofvezel schaal, die zowel comfortabel als ondersteunend zijn en de bestuurder en passagier tijdens sportief rijden op hun plaats houden. Het sportstuur is voorzien van geïntegreerde bedieningselementen voor gemakkelijke toegang tot essentiële functies, terwijl de instrumenten duidelijk afleesbaar zijn en belangrijke informatie over de prestaties van de auto weergeven.

Porsche 911 GT3 RS cockpit

Beschikbare opties en personalisatie

Porsche biedt een breed scala aan opties en personalisatiemogelijkheden voor de 911 GT3 RS 991.2, zodat klanten hun auto volledig kunnen afstemmen op hun eigen smaak en voorkeuren. Enkele van deze opties zijn onder meerprijs te verkrijgen zoals onder andere verschillende soorten stoelen, variërend van lichtgewicht kuipstoelen tot volledig elektrisch verstelbare sportstoelen, diverse interieurafwerkingen en kleuren, en keuzemogelijkheden voor materialen zoals Alcantara, leder en koolstofvezel. Daarnaast biedt Porsche verschillende audio- en navigatiesystemen, alsmede veiligheidsopties zoals een rolkooi en brandblusser voor gebruik op het circuit.

Porsche 911 GT3 RS 991.2 stoelen

Infotainmentsysteem en connectiviteit

Het infotainmentsysteem van de Porsche 911 GT3 RS 991.2 biedt een breed scala aan functies en connectiviteitsopties die de rijervaring nog aangenamer maken. Het systeem beschikt over een groot touchscreen met een intuïtieve en gebruiksvriendelijke interface, waarmee bestuurders eenvoudig toegang hebben tot navigatie, audio, telefoon en voertuiginstellingen.

Porsche 911 GT3 RS infotainment

Connectiviteitsopties zoals Bluetooth, USB en Apple CarPlay zorgen ervoor dat bestuurders en passagiers hun mobiele apparaten eenvoudig kunnen koppelen en geïntegreerd kunnen gebruiken tijdens het rijden. Daarnaast biedt het systeem ook toegang tot Porsche Connect diensten, waarmee gebruikers op afstand toegang hebben tot voertuigfuncties en realtime verkeersinformatie.

Weissach pakket

Voor klanten die op zoek zijn naar de ultieme lichtgewicht en prestatiegerichte configuratie voor hun Porsche 911 GT3 RS 991.2, biedt Porsche het exclusieve Weissach pakket aan. Dit optionele pakket omvat een aantal gewichtsbesparende en prestatieverbeterende componenten, waaronder magnesium wielen.

Porsche 911 GT3 RS 991.2 weissach pakket

Deze lichtgewicht wielen dragen niet alleen bij aan het verminderen van het totale gewicht van de auto, maar verlagen ook het onafgeveerde gewicht, wat resulteert in een betere wegligging, wendbaarheid en rijgedrag. De magnesium wielen zijn te herkennen aan hun unieke ontwerp en zijn afgewerkt in een opvallende, glanzende platinum kleur, waarmee ze zich onderscheiden van de standaardwielen en de sportieve uitstraling van de GT3 RS verder versterken.

Porsche 911 GT3 RS weissach wielen

Porsche 911 GT3 RS 991.2 in vergelijking met concurrenten

Hoe de GT3 RS zich verhoudt tot rivalen zoals Ferrari 488 Pista en Lamborghini Huracán Performante

In het segment van high performance sportwagens heeft de Porsche 911 GT3 RS 991.2 sterke concurrenten zoals de Ferrari 488 Pista en de Lamborghini Huracán Performante. Hoewel deze auto’s elk hun eigen sterke punten en unieke eigenschappen hebben, onderscheidt de GT3 RS zich door zijn compromisloze focus op rijplezier en circuitprestaties, gecombineerd met de bruikbaarheid en betrouwbaarheid die synoniem zijn aan het Porsche merk.

Porsche 911 GT3 RS rivalen

De Ferrari 488 Pista biedt een krachtigere V8 motor en snellere acceleratie, maar de GT3 RS maakt indruk met zijn hoogtoerige atmosferische 4,0 liter zescilinder boxermotor, die een uniek karakter en een sensationeel geluid biedt. De Lamborghini Huracán Performante heeft een opvallend design en een brullende V10, maar de GT3 RS schittert in zijn uitgebalanceerde handling en uitstekende aerodynamische prestaties.

Unieke verkoopargumenten en onderscheidende kenmerken

De Porsche 911 GT3 RS 991.2 onderscheidt zich van zijn concurrenten door zijn rijke autosportgeschiedenis en technologische innovaties die zijn doorgevoerd vanuit de racewereld. Enkele van de unieke verkoopargumenten van de GT3 RS zijn:

 1. Het gebruik van lichtgewicht materialen en geavanceerde aerodynamica, wat resulteert in een indrukwekkende downforce en stabiliteit op hoge snelheden.
 2. De legendarische 4,0 liter zescilinder boxermotor, die een uniek geluid en hoogtoerige prestaties levert.
 3. De geavanceerde ophangingssystemen, zoals PASM en PTV Plus, die zorgen voor een uitzonderlijke handling en wegligging.
 4. De mogelijkheid om de auto te personaliseren met een breed scala aan opties, waaronder het Weissach pakket, waardoor klanten hun GT3 RS kunnen afstemmen op hun eigen voorkeuren en rijstijl.
 5. De iconische 911 ontwerptaal, gecombineerd met de agressieve styling van de GT3 RS, die zowel op als naast het circuit de aandacht trekt.
Porsche 911 GT3 RS circuit

Dankzij deze unieke kenmerken en onderscheidende eigenschappen kan de Porsche 911 GT3 RS 991.2 zich met recht meten met zijn concurrenten en blijft het een zeer gewilde sportwagen voor autoliefhebbers en race enthousiastelingen over de hele wereld.

Conclusie

Samenvatting van de belangrijkste kenmerken en prestaties van de Porsche 911 GT3 RS 991.2

De Porsche 911 GT3 RS 991.2 is een indrukwekkende sportwagen die zich richt op het bieden van de ultieme rijervaring en circuitprestaties. Met zijn atmosferische 4,0 liter zescilinder boxermotor, geavanceerde aerodynamica, lichtgewicht materialen en innovatieve ophangingssystemen, biedt de GT3 RS een opwindend en uitdagend rijgedrag dat zowel op het circuit als op de openbare weg kan worden genoten. Bovendien onderscheidt de GT3 RS zich van zijn concurrenten door zijn rijke autosportgeschiedenis en de mogelijkheid om de auto volledig te personaliseren naar de smaak en voorkeuren van de klant.

De blijvende aantrekkingskracht en populariteit van de GT3 RS

De Porsche 911 GT3 RS 991.2 blijft een populaire keuze onder autoliefhebbers en race enthousiastelingen vanwege zijn compromisloze focus op prestaties, handling en rijplezier. De GT3 RS is een icoon in de wereld van high performance sportwagens en blijft trouw aan de kenmerkende 911 ontwerptaal en het Porsche DNA. Zijn aantrekkingskracht ligt in zijn unieke combinatie van technische innovaties, race geïnspireerde prestaties en dagelijkse bruikbaarheid.

Porsche 911 GT3 RS toewijding

Slotgedachten over de ultieme rijervaring

De Porsche 911 GT3 RS 991.2 is een uitstekend voorbeeld van de toewijding van Porsche aan het creëren van sportwagens die de ultieme rijervaring bieden. Van zijn krachtige en karaktervolle motor tot zijn geavanceerde ophanging en aerodynamica, de GT3 RS is ontworpen om rijplezier en prestaties naar een hoger niveau te tillen. Voor liefhebbers van sportwagens die op zoek zijn naar een auto die zowel op het circuit als op de weg uitblinkt, blijft de Porsche 911 GT3 RS 991.2 een uitstekende keuze en een ware belichaming van het Porsche erfgoed.

Picture of Hugo van Duin
Hugo van Duin
Hoofd redacteur bij Prestige Automotive
Deel dit bericht:

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en reviews van Prestige Automotive.

Deze website maakt gebruik van cookies

Wij maken gebruik van cookies om de optimale gebruikerservaring te bieden.