Porsche 911 GT3: De ultieme gids

Belangrijkste punten

 • Uitstekende prestaties met een krachtige zescilinder boxermotor die 510 pk maximaal vermogen en een koppel van 470 Nm levert, waarmee de GT3 in slechts 3,9 seconden van 0 naar 100 km/u accelereert en een topsnelheid van 318 km/u bereikt.
 • Geoptimaliseerde aerodynamica en ontwerp, met een opvallende voorspoiler, grote achterspoiler en luchtinlaten op de motorkap en achter de wielkasten voor extra downforce en stabiliteit op hoge snelheden.
 • Touring Package-optie voor bestuurders die de sportieve prestaties van de GT3 waarderen, maar op zoek zijn naar een meer ingetogen ontwerp.
 • Lichtgewicht constructie met carrosserie van aluminium, staal en koolstofvezel versterkte kunststoffen (CFRP), achterste zijruiten van polycarbonaat, en deurpanelen en dashboard van lichtgewicht materialen.
 • Handgeschakelde zesbak beschikbaar en geweldige rijeigenschappen met een zeer wendbaar chassis en goed uitgebalanceerde vering, maar met een hoge aanschafprijs, beperkte ruimte en hoog brandstofverbruik.

Inhoudsopgave

Overzicht van de Porsche 911 GT3

De Porsche 911 GT3 is een high performance sportwagen die voor het eerst werd geïntroduceerd in 1999 als een circuit georiënteerde versie van de 911. Sindsdien heeft de GT3 zich ontwikkeld tot een van de meest gewilde auto’s in zijn klasse en is het een synoniem geworden voor ultieme rijprestaties.

Porsche 911 GT3 eerste introductie

De Porsche 911 GT3 combineert opvallend design met geavanceerde technologie om de best mogelijke rijervaring te bieden. Met zijn agressieve lijnen en aerodynamische eigenschappen, is de GT3 ontworpen om op het circuit te presteren, maar is hij ook geschikt voor de openbare weg.

Het hart van de Porsche 911 GT3 wordt gevormd door een krachtige zescilinder boxermotor die wordt gekoppeld aan een automatische transmissie met dubbele koppeling (PDK). Dit levert 510 pk maximaal vermogen en een koppel van 470 Nm, waardoor de GT3 een indrukwekkende acceleratie heeft van 0-100 km/u in slechts 3,9 seconden en een topsnelheid van 318 km/u.

Porsche 911 topsnelheid

De Porsche 911 GT3 is niet alleen snel, maar ook wendbaar en responsief. Het chassis en de ophanging zijn speciaal afgestemd om de prestaties op de weg en op het circuit te optimaliseren. De GT3 beschikt over een actief ophangsysteem dat de rijhoogte automatisch aanpast aan de rijomstandigheden.

Aerodynamica & design

De Porsche 911 GT3 heeft een opvallend aerodynamisch ontwerp dat is geïnspireerd op de motorsport. De lage voorspoiler en de grote achterspoiler zorgen voor extra downforce en stabiliteit op hoge snelheden, terwijl de luchtinlaten op de motorkap en de luchtuitlaten achter de wielkasten zorgen voor een optimale luchtstroom naar de motor en de remmen.

Porsche 911 aero

Ontwerp

Het ontwerp van de GT3 is niet alleen functioneel, maar ook esthetisch. De agressieve lijnen en de uitgesproken wielkasten benadrukken het sportieve karakter van de auto, terwijl de Led-koplampen en de dagrijverlichting zorgen voor een modern en elegant uiterlijk.

Porsche 911 GT3 ontwerp

Touring

Een ander opvallend kenmerk van de Porsche 911 GT3 is het Touring Package, dat het sportieve karakter van de auto combineert met een meer ingetogen ontwerp. Het Touring Package omvat onder andere een vaste achterspoiler in plaats van de opvallende variabele achterspoiler van de standaard GT3.

Interieur & infotainment

Het interieur van de Porsche 911 GT3 is ontworpen met de focus op prestaties en functionaliteit. Het dashboard is eenvoudig en overzichtelijk, met grote ronde tellers die duidelijk zichtbaar zijn voor de bestuurder. Het stuurwiel is voorzien van schakelpeddels en knoppen om de verschillende rijmodi en functies van de auto te bedienen.

Porsche 911 GT3 interieur

Sportstoelen

De sportstoelen, die ook in de Porsche 911 GT2 RS gebruikt worden, zijn stevig en bieden goede zijdelingse ondersteuning, wat essentieel is bij het rijden op het circuit. De stoelen zijn bekleed met een combinatie van alcantara en leder, wat zorgt voor een sportieve uitstraling en een comfortabele zitpositie. Voor de stoelen kun je onder andere kiezen uit de adaptieve sportstoelen plus of de volledige kuipstoelen.

Porsche 911 GT3 sportstoelen

Infotainment

Het infotainmentsysteem van de Porsche 911 GT3 is ook ontworpen met de focus op prestaties. Het is voorzien van een groot touchscreen dat duidelijk en helder beeld geeft, zelfs bij hoge snelheden en fel zonlicht. Het systeem biedt verschillende functies en mogelijkheden, zoals navigatie, audio, telefoon connectiviteit en voertuiginstellingen.

Touring Package

Het Touring Package is een optie die beschikbaar is voor de Porsche 911 GT3. Dit pakket is ontworpen voor bestuurders die de sportieve prestaties van de GT3 waarderen, maar op zoek zijn naar een meer ingetogen ontwerp. Het Touring Package omvat onder andere een variabele achterspoiler in plaats van de vaste achterspoiler van de standaard GT3.

Porsche 911 GT3 touring

Performance

De Porsche 911 GT3 staat bekend om zijn ongeëvenaarde prestaties. Onder de motorkap van de GT3 bevindt zich een krachtige 4,0 liter zescilindermotor die 510 pk en 470 Nm koppel levert. Dit vermogen wordt naar de achterwielen gestuurd via een 7 traps PDK automaat. Met deze krachtige motor kan de GT3 in slechts 3,4 seconden van 0 naar 100 km/u accelereren en heeft een topsnelheid van 320 km/u.

Porsche 911 GT3 performance

Unieke kenmerken

Een van de unieke kenmerken van de Porsche 911 GT3 is de zogenaamde ’track focus’. Dit betekent dat de auto is ontworpen en gebouwd met een sterke nadruk op prestaties op het circuit. De GT3 heeft dan ook tal van geavanceerde technologieën en voorzieningen om de rijdynamiek te verbeteren en de rondetijden op het circuit te verlagen.

Porsche 911 GT3 track

Zo beschikt de GT3 bijvoorbeeld over achterwielbesturing, wat zorgt voor een betere wendbaarheid en stabiliteit van de auto bij hoge snelheden. Daarnaast heeft de GT3 een sportonderstel met adaptieve dempers en een achteras met een sperdifferentieel voor een betere grip en stabiliteit in bochten. Bovendien is de GT3 uitgerust met een uitgebreid remsysteem met optioneel keramische remschijven voor uitstekende remprestaties.

Aerodynamica

Ook de aerodynamica van de GT3 is geoptimaliseerd voor prestaties op het circuit. De auto heeft een speciale voorbumper, een grote achterspoiler en een diffuser aan de achterkant voor een optimale downforce en aerodynamische efficiëntie. Dit alles draagt bij aan de uitstekende rijdynamiek en prestaties van de Porsche 911 GT3.

Porsche 911 GT3 aerodynamic

Kortom, de Porsche 911 GT3 biedt ongeëvenaarde prestaties dankzij zijn krachtige motor, geavanceerde technologieën en voorzieningen, en geoptimaliseerde aerodynamica. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de GT3 zo populair is onder liefhebbers van sportauto’s en op het circuit hoge ogen gooit.

Porsche 911 GT3 circuit

Autosport

De Porsche 911 GT3 heeft een rijke geschiedenis in de autosport en is ontworpen om te presteren op het circuit. Het is een van de meest populaire raceauto’s ter wereld en heeft talloze overwinningen behaald in verschillende racekampioenschappen.

Porsche 911 GT3 autosport

De GT3 is gebouwd volgens de principes van de autosport, waarbij de nadruk ligt op prestaties, wendbaarheid en betrouwbaarheid. De auto is voorzien van geavanceerde technologieën, zoals een elektronisch gestuurd sperdifferentieel, een adaptief onderstel en optioneel keramische remschijven.

Porsche 911 GT3 onderstel

Veel van de technologieën en innovaties die in de GT3 zijn ontwikkeld, zijn overgenomen in de productieversie van de auto, waardoor het een van de meest geavanceerde sportauto’s op de weg is.

Porsche 911 GT3 technologieen
Holger Maske Juli 2020

Lichtgewicht constructie

Een van de belangrijke technische gegevens van de Porsche 911 GT3 is de lichtgewicht constructie, wat bijdraagt aan de prestaties en het rijgedrag van de auto. Porsche heeft de GT3 ontworpen met het oog op gewichtsbesparing, zonder in te leveren op sterkte en veiligheid.

Porsche 911 GT3 constructie

Carrosserie

De carrosserie van de GT3 is gemaakt van een combinatie van materialen, waaronder aluminium, staal en koolstofvezelversterkte kunststoffen (CFRP). Deze materialen zijn zorgvuldig geselecteerd en geplaatst om de stijfheid en stabiliteit van de auto te maximaliseren en het gewicht te verminderen.

Porsche 911 GT3 gewicht

Porsche heeft ook een aantal andere maatregelen genomen om het gewicht te verminderen. Zo zijn de achterste zijruiten van polycarbonaat, wat lichter is dan conventioneel glas, en is er geen achterbank, waardoor de auto lichter wordt en meer ruimte biedt voor een rolkooi. Ook zijn de stoelen, deurpanelen en het dashboard van lichtgewicht materialen gemaakt.

Porsche 911 GT3 rolkooi

Lichtgewicht

De auto heeft 2.457 mm wielbasis, een onbeladen gewicht van 1.418 kg en 1.765 kg Maximaal laadvermogen. Het lage gewicht van de GT3 heeft tal van voordelen. Het maakt de auto wendbaarder en responsiever, wat de rijbeleving nog beter maakt. Ook vermindert het gewicht de belasting van de ophanging, banden en remmen, wat de prestaties verbetert en de levensduur van de auto verlengt.

Porsche 911 GT3 remmen

Brandstofverbruik en uitstoot

De GT3 is uitgerust met een 4,0-liter zescilinder boxermotor die een vermogen levert van 510 pk. Ondanks dit vermogen heeft de auto een redelijk brandstofverbruik, met een gemiddelde van ongeveer 12,9 liter per 100 km verbruik. Dit wordt mede bereikt door de combinatie van directe brandstofinspuiting, variabele kleptiming en een start-stopsysteem, wat de motor automatisch uitschakelt bij stilstand om brandstof te besparen.

Porsche 911 GT3 motor

Wat betreft de uitstoot heeft de Porsche 911 GT3 een CO2-uitstoot van ongeveer 293 g/km, wat relatief hoog is in vergelijking met andere auto’s in deze klasse. Echter, voor een auto met dit vermogen en prestaties is dit nog steeds een acceptabel niveau van uitstoot. Porsche heeft ook aangekondigd dat ze werken aan het verminderen van de uitstoot van hun auto’s in de toekomst, dus het is mogelijk dat toekomstige versies van de GT3 nog milieuvriendelijker worden.

Porsche 911 GT3 uitstoot

Prijs van de Porsche 911 GT3

De Porsche 911 GT3 is een high-performance sportauto die gericht is op autoliefhebbers die op zoek zijn naar de ultieme rijervaring. Zoals te verwachten valt van een dergelijke auto, heeft de GT3 ook een bijbehorend prijskaartje.

Porsche 911 GT3 prijs

De consumentenadviesprijs voor de Porsche 911 GT3 begint bij ongeveer €260.700, en voor een meerprijs kunnen nog extra opties toegevoegd worden. Dit maakt de GT3 aanzienlijk duurder dan de standaard 911, maar in lijn met andere high-performance sportauto’s in dezelfde klasse.

Porsche 911 GT3 prijsklasse

Sterke en zwakke punten

De Porsche 911 GT3 is een geweldige auto met veel sterke punten, maar er zijn ook enkele zwakke punten die moeten worden overwogen voordat je een aankoop doet. Hieronder vind je drie sterke en drie zwakke punten van de Porsche 911 GT3.

Porsche 911 GT3 aankoop

Sterke punten:

 1. Uitstekende prestaties: De Porsche 911 GT3 is een van de beste presterende sportauto’s in zijn klasse. Met een topvermogen van 510 pk en een koppel van 470 Nm kan de GT3 in slechts 3,9 seconden van 0 naar 100 km/u accelereren en een topsnelheid bereiken van 318 km/u.
 2. Handmatige transmissie: De Porsche 911 GT3 is een van de weinige high-performance sportauto’s die nog steeds verkrijgbaar is met een handgeschakelde zesbak. Deze transmissie biedt een betere verbinding tussen de bestuurder en de auto, waardoor het rijplezier wordt vergroot.
 3. Geweldige rijeigenschappen: De Porsche 911 GT3 biedt uitstekende rijeigenschappen, met een zeer wendbaar chassis en een goed uitgebalanceerde vering. Dit maakt de auto zeer responsief en leuk om te rijden, vooral op hogere snelheden.
Porsche 911 GT3 handgeschakeld

Zwakke punten:

 1. Hoge aanschafprijs: De Porsche 911 GT3 heeft een zeer hoge aanschafprijs, waardoor het een auto is die buiten het bereik van veel autoliefhebbers valt.
 2. Beperkte ruimte: De Porsche 911 GT3 is een sportauto met beperkte ruimte, met name in de kofferbak. Dit kan een probleem zijn voor mensen die de auto willen gebruiken als dagelijkse auto of voor langere ritten.
 3. Hoog brandstofverbruik: De Porsche 911 GT3 heeft een zeer hoog brandstofverbruik, vooral als de auto op het limiet wordt gereden. Dit kan de kosten van het bezitten van de auto aanzienlijk verhogen, vooral wanneer de auto octaan getal 98 vereist om te rijden.
Porsche 911 GT3 aanschafprijs
Picture of Hugo van Duin
Hugo van Duin
Hoofd redacteur bij Prestige Automotive
Deel dit bericht:

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en reviews van Prestige Automotive.

Deze website maakt gebruik van cookies

Wij maken gebruik van cookies om de optimale gebruikerservaring te bieden.