De Porsche 964: Een tijdloze klassieker herontdekt

Belangrijkste punten

  • De Porsche 964 bracht belangrijke vernieuwingen in de 911 reeks, zoals vierwielaandrijving en verbeterde aerodynamica, en speelde een cruciale rol in de evolutie van deze legendarische sportwagens.
  • De 964 staat bekend om zijn indrukwekkende prestaties, soepele rijervaring, uitstekende wegligging en duurzaamheid op het gebied van brandstofverbruik en CO2-uitstoot.
  • Er zijn verschillende uitvoeringen van de Porsche 964 beschikbaar, waaronder de Carrera 2, Carrera 4, Turbo, Turbo S, RS, RS America, Speedster, Targa, Cabriolet en andere zeldzame varianten, die elk unieke kenmerken en prestatieniveaus bieden.

Inhoudsopgave

De Porsche 964 is een icoon in de geschiedenis van Porsche en een onmiskenbaar belangrijk model in de evolutie van de legendarische 911 reeks. In deze blog duiken we in de kenmerken, geschiedenis en waarde van deze bijzondere sportwagen, zodat je een diepgaand inzicht krijgt in wat de Porsche 964 zo uniek maakt.

Porsche 964 Carrera 4

Geschiedenis van de Porsche 964

De introductie van de Porsche 911 964 in 1989 bracht een nieuw tijdperk aan voor de 911 reeks. Dit model, in zijn originele staat, kwam met belangrijke vernieuwingen ten opzichte van zijn voorganger, waaronder de toevoeging van vierwielaandrijving en een verbeterd aerodynamisch ontwerp. De 964 speelde een cruciale rol in de jaren negentig voor de evolutie van de 911 modellen, waardoor het een onvergetelijke klassieker werd in de autowereld.

Porsche 964 911 Carrera 4

Technische specificaties en prestaties

Met zijn indrukwekkende vermogen en koppel levert de Porsche 964 uitzonderlijke prestaties. De acceleratie en topsnelheid zijn ongeëvenaard, terwijl de motor en aandrijving zorgen voor een soepele en responsieve rijervaring. Bovendien beschikt de 964 over geavanceerde ophanging en remmen, wat bijdraagt aan de uitstekende wegligging. Ook op het gebied van brandstofverbruik en CO2-uitstoot scoort de Porsche 964 goed, waardoor het een duurzame keuze is binnen de wereld van klassieke sportwagens.

Porsche 911 Carrera 4

Uiterlijk en design

Het iconische silhouet en tijdloze ontwerp van de Porsche 964 zijn een van de belangrijkste redenen waarom dit model zo begerenswaardig is. De strakke lijnen en elegante rondingen doen denken aan de klassieke Porsche stijl, terwijl de subtiele aerodynamische verbeteringen het een moderne uitstraling geven.

Porsche 911 Carrera 4 uiterlijk

Het interieur van de Porsche 964 combineert elegantie en comfort op naadloze wijze. De lederen bekleding en het gebruik van hoogwaardige materialen creëren een luxueuze sfeer. Daarnaast is er veel aandacht besteed aan ergonomie, met een bestuurdersgerichte cockpit en gebruiksvriendelijke bedieningselementen.

Verschillende uitvoeringen van de Porsche 964

De Porsche 964 werd in diverse uitvoeringen geproduceerd, elk met unieke kenmerken en prestatieniveaus. Hier volgt een overzicht van enkele van de meest populaire en zeldzame varianten:

Porsche 911 Carrera 4 varianten
  1. Carrera 2: De standaarduitvoering van de 964, de Carrera, werd aangedreven door een 3,6-liter boxermotor met een vermogen van 247 pk. Deze auto was leverbaar met een achterwielaandrijving en wordt vaak geprezen om zijn eenvoud en pure rijervaring.
  2. Carrera 4: De Carrera 4 was het eerste 911 model met vierwielaandrijving (op de vooras en achteras), wat zorgde voor betere grip en stabiliteit. Het vermogen was gelijk aan de basis Carrera, maar de extra tractie maakte het een nog capabelere sportwagen.
  3. Turbo en Turbo S: De 964 Turbo werd geïntroduceerd in 1990 en beschikte over een 3,3-liter turbomotor met 320 pk. In 1992 werd de Turbo S gelanceerd met een 3,6-liter turbomotor die maar liefst 355 pk leverde. Beide modellen stonden bekend om hun indrukwekkende prestaties en karakteristieke brede carrosserie.
  4. RS en RS America: De Porsche 964 RS (Europese markt) en RS America (Amerikaanse markt) waren lichtgewicht, op het circuit geïnspireerde modellen met een focus op prestaties. Ze hadden een stijvere ophanging, gewichtsbesparende maatregelen zoals een dunner achterruit en een minimalistisch interieur om het meeste uit de 3,6 liter motor te halen.
  5. Speedster, Targa, Cabriolet en andere zeldzame varianten: De 964 Speedster was een limited edition model met een laag voorruit, een kenmerkende dubbele bult achter de stoelen en een minimalistisch interieur. Er zijn ook enkele andere zeldzame varianten geproduceerd, zoals de 964 Carrera Cup racewagens en de exclusieve Turbo S Flachbau met een unieke, afgeplatte neus.
Porsche 964 911 Carrera 4 uitvoeringen

Dankzij de verschillende uitvoeringen van de Porsche 964 was er voor elke sportwagenliefhebber wel een variant die aan zijn of haar wensen voldeed. De overeenkomsten tussen de uitvoeringen is dat het aantal deuren 2 zijn en de motor op benzine draait. Van de pure rijervaring van de basis Carrera tot de extreme prestaties van de Turbo S, de 964 reeks had het allemaal.

Wat is de Porsche 964?

De Porsche 964 is een model van de legendarische Duitse sportwagenfabrikant Porsche. Het model, dat werd geproduceerd tussen 1989 en 1994, staat bekend om zijn kenmerkende mix van klassieke elegantie en moderne technologie.

Wat maakt de Porsche 964 uniek?

De Porsche 964 valt op vanwege zijn combinatie van retro-look met high tech innovaties. Het was een van de eerste Porsches die vierwielaandrijving en een automatische versnellingsbak aanbood, waarbij de kenmerkende stijl van de vroegere modellen behouden bleef.

Wat is de prestatie van de Porsche 964?

Afhankelijk van het specifieke model, levert de Porsche 964 een vermogen tussen de 247 en 360 pk. Het is ook bekend om zijn indrukwekkende wendbaarheid en snelle acceleratie, die kenmerkend zijn voor Porsches sportwagen erfgoed.

Is de Porsche 964 een goede aankoop?

De waarde van klassieke auto’s kan variëren, maar veel experts beschouwen de Porsche 964 als een solide aankoop. De unieke mix van retro-stijl en moderne technologie heeft ervoor gezorgd dat dit model in de loop der jaren zeer gewild is gebleven.

Picture of Hugo van Duin
Hugo van Duin
Hoofd redacteur bij Prestige Automotive
Deel dit bericht:

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en reviews van Prestige Automotive.

Deze website maakt gebruik van cookies

Wij maken gebruik van cookies om de optimale gebruikerservaring te bieden.