De Porsche 718, een icoon binnen het Porsche gamma

Belangrijkste punten

  • Geschiedenis en evolutie: De Porsche 718 heeft zijn oorsprong in de jaren 50 en 60, met een herlancering in 2016 en de transitie van de Boxster en Cayman naar de 718 reeks.
  • Motor en prestaties: De 718 biedt verschillende motoren met indrukwekkende prestaties, waarbij de turbocharged boxermotor zorgt voor een uitstekende rijervaring en brandstofefficiëntie.
  • Exterieur en interieur design: Kenmerkende designelementen onderscheiden de 718 Boxster en 718 Cayman, met talrijke personalisatieopties en een comfortabel interieur.
  • Technologie en veiligheid: De Porsche 718 beschikt over geavanceerde technologieën, zoals een infotainmentsysteem, connectiviteit en veiligheidsvoorzieningen.
  • Aankooppotentieel: De 718 behoudt zijn waarde goed en heeft aankooppotentieel, vooral in vergelijking met andere sportwagens in zijn klasse en limited edition modellen.
  • Vergelijking met concurrenten: De Porsche 718 onderscheidt zich van andere sportwagens zoals de Porsche 911, Porsche 911 GT3 RS en rivalen van andere fabrikanten, zoals Audi TT, BMW Z4, Mercedes-Benz SLC en Alfa Romeo 4C.

Inhoudsopgave

De Porsche 718 staat synoniem voor een uitmuntende mix van sportieve flair, esthetiek en hoogwaardige Duitse techniek. Als integraal onderdeel van Porsche’s aanbod heeft deze sportwagen zich gevestigd als een veelgeprezen en bewonderd model in de autowereld. In dit blogbericht verkennen we de intrigerende geschiedenis van de 718, de indrukwekkende prestaties, het kenmerkende ontwerp, de geavanceerde technologie en de aankoop kansen die deze legendarische auto met zich meebrengt.

Porsche 718 Cayman GTS

Geschiedenis en Evolutie van de Porsche 718

De oorsprong van de 718: de jaren 50 en 60

De wortels van de Porsch 718 liggen in de jaren 50 en 60, toen het model voor het eerst werd geïntroduceerd als een lichte racewagen. De oorspronkelijke versie, de 718 RSK, werd gelanceerd in 1957 en verwierf al snel bekendheid in de racewereld vanwege de uitzonderlijke prestaties en wendbaarheid.

Porsche 1958 Type 718 RSK Spyder

Herintroductie van het 718 model in 2016

Na een lange afwezigheid maakte de Porsche 718 in 2016 een comeback, dit keer als de opvolger van de Porsche Cayman en Boxster. Deze nieuwe generatie 718 varianten omvat de 718 Boxster, een cabriolet, en de Porsche 718 Cayman, een coupé. Hoewel beide modellen veel van hun technische onderdelen en ontwerpelementen gemeen hebben, behouden ze elk hun eigen unieke persoonlijkheid.

718 Cayman GTS nieuwe generatie

De overgang van Boxster en Cayman naar de 718 serie

De lancering van de 718 Boxster en 718 Cayman markeerde een belangrijke mijlpaal in de evolutie van Porsche’s middenmotor sportwagens. De vernieuwde modellen kregen een volledig herzien uiterlijk, verbeterde prestaties en een verfijnde wegligging, terwijl ze tegelijkertijd het erfgoed van de originele 718 eerden.

718 Cayman GTS lancering

Motorvermogen, technische gegevens en Prestaties

Diverse motoren in het 718 gamma

De Porsche 718 reeks biedt een verscheidenheid aan motoropties en transmissie om tegemoet te komen aan de voorkeuren van sportwagen enthousiastelingen. De basis 718 Boxster en Cayman zijn uitgerust met een 2,0 liter turbo boxermotor, terwijl de krachtigere 718 Boxster S en Cayman S een 2,5 liter turbo boxermotor bevatten. Voor de ultieme prestatie ervaring zijn er de 718 Boxster GTS en Cayman GTS, die beide voorzien zijn van een atmosferische 4,0 liter boxermotor.

718 Cayman GTS motoren

Prestatievergelijking tussen de diverse uitvoeringen

De uiteenlopende motoropties van de Porsche 718 resulteren in verschillende prestatieniveaus. De standaard 718 modellen bieden een indrukwekkende acceleratie van 0 naar 100 km/u in ongeveer 4,9 seconden, terwijl de meer krachtige S uitvoeringen dit in slechts 4,4 seconden bereiken. De topklasse GTS varianten zorgen voor nog meer opzienbarende acceleratie, met een tijd van slechts 4,0 seconden. De topsnelheid ligt tussen de 275 en 288 km/u.

718 Cayman GTS prestatie

Effect van de turbo boxermotor op rijbeleving

De turbo boxermotor in de 718 modellen heeft een aanzienlijke invloed op de rijbeleving. Deze motorconfiguratie levert uitmuntend vermogen en koppel, wat resulteert in een razendsnelle en responsieve acceleratie. Bovendien draagt de lage positionering van de boxermotor bij aan een laag zwaartepunt, wat de wendbaarheid en stabiliteit van de 718 op de weg versterkt.

718 Cayman GTS rijbeleving

Brandstofzuinigheid en milieuvriendelijkheid

Hoewel de Porsche 718 een krachtige sportwagen is, heeft Porsche veel aandacht besteed aan het waarborgen van brandstofzuinigheid en milieuvriendelijkheid. Door geavanceerde technologieën zoals directe brandstofinspuiting en variabele kleptiming te combineren met de turbo boxermotoren, heeft Porsche het brandstofverbruik geoptimaliseerd zonder in te boeten aan prestaties. Dit leidt tot een sportwagen die niet alleen opwindend is om te rijden, maar ook milieubewust.

718 Cayman GTS brandstofverbruik

Stuurbekrachtiging van de Porsche 718

De Porsche 718 geniet een uitstekende reputatie vanwege zijn indrukwekkende rijdynamiek en wendbaarheid, waarbij het stuurbekrachtigingssysteem een cruciale rol speelt. Dit model is voorzien van een geavanceerd elektromechanisch stuurbekrachtigingssysteem dat zorgt voor een precieze en onmiddellijke besturing. Bovendien bevordert het een betere brandstofzuinigheid en verlaagt het energieverbruik in vergelijking met de gebruikelijke hydraulische stuurbekrachtigingssystemen.

718 Cayman GTS stuurbekrachtiging

De Porsche 718 is zo ontworpen dat het stuurbekrachtigingssysteem de bestuurder een voortreffelijk contact met de weg biedt, door middel van een responsieve en lineaire besturing. Dit zorgt voor een geruststellende rijervaring, zowel op kronkelende wegen als op het racecircuit. Daarnaast regelt het systeem automatisch de mate van stuurbekrachtiging op basis van de snelheid van het voertuig, wat resulteert in een ideale mix van behendigheid bij lagere snelheden en stabiliteit bij hogere snelheden.

Ontwerp van Exterieur en Interieur

Unieke designkenmerken van de Porsche 718

De Porsche 718 valt op door zijn unieke designelementen die zowel elegant als sportief zijn. Het aerodynamische silhouet, de uitgesproken brede achterkant en de opvallende luchtinlaten zijn enkele van de meest herkenbare aspecten. Bovendien geeft het krachtige Porsche dynamic light system en het onderscheidende Porsche embleem de sportwagen een onmiskenbaar karakter dat de identiteit van de 718 onderstreept.

718 Cayman GTS design

Verschillen tussen de 718 Boxster en 718 Cayman

Ondanks hun vele overeenkomsten in ontwerp, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de 718 Boxster en 718 Cayman. Het meest in het oog springende verschil is de carrosserie: de 718 Boxster is een cabriolet met een stoffen kap, terwijl de 718 Cayman een coupé is met een vast dak. Dit beïnvloedt zowel het uiterlijk als de functionaliteit van de voertuigen, waardoor kopers een keuze kunnen maken op basis van hun individuele voorkeuren.

718

Keuze aan personalisatieopties

Porsche staat erom bekend een breed scala aan personalisatiemogelijkheden te bieden, zodat elke klant zijn of haar 718 op maat kan samenstellen. Deze opties variëren van kleurkeuzes en wieldesigns tot details in het interieur en technologische upgrades. Hierdoor kunnen eigenaren hun Porsche 718 een unieke uitstraling geven die aansluit bij hun persoonlijke smaak en stijl.

718 Boxster kleur

Interieurdetails en comfort

Het interieur van de Porsche 718 weet sportiviteit te combineren met comfort en luxe. Verfijnde materialen zoals leder, aluminium en alcantara zijn terug te vinden in het interieur, terwijl ergonomisch vormgegeven sportstoelen zorgen voor een ideale zitpositie en ondersteuning. Daarnaast is de 718 voorzien van geavanceerde technologie en een scala aan gebruiksvriendelijke opties, zoals het Porsche Communicatie Management (PCM)-systeem, klimaatbeheersing en een eersteklas audiosysteem, wat bijdraagt aan een plezierige rijervaring voor zowel bestuurder als passagier.

718 Cayman GTS interieur

Technologische Innovaties en Veiligheid

Vooraanstaande technologische kenmerken van de Porsche 718

De Porsche 718 is voorzien van diverse geavanceerde technologieën die bijdragen aan een superieure rijervaring en connectiviteit. Het Porsche Communicatie Management (PCM) systeem vormt het kloppende hart van het infotainment, met een touchscreen, navigatie, smartphone-integratie en spraakbesturing. Daarnaast kunnen bestuurders met het optionele Sport Chrono Pakket de prestaties van hun auto optimaliseren via verschillende rijmodi en genieten van een sportuitlaatsysteem dat zorgt voor een intenser geluid.

718 Cayman GTS sport chrono pakket

Infotainment en verbindingsopties

De Porsche 718 is uitgerust met een gebruiksvriendelijk infotainmentsysteem dat moeiteloze connectiviteit en entertainmentmogelijkheden biedt. Het systeem ondersteunt Apple CarPlay en Android Auto, waardoor inzittenden eenvoudig toegang hebben tot hun favoriete apps en functies.

718 Cayman GTS infotainment

Veiligheidsaspecten en rijhulpsystemen

De Porsche 718 is ontworpen met het oog op de veiligheid van zowel de bestuurder als de passagiers. Enkele standaard veiligheidskenmerken zijn een uitgebreid stelsel van airbags, Porsche Stabiliteit Management (PSM) en een bandenspanning bewakingssysteem. Daarnaast zijn er optionele rijhulpsystemen beschikbaar, zoals adaptieve cruise control, dodehoekwaarschuwing, parkeerhulp en een achteruitrijcamera. Deze geavanceerde technologieën stellen bestuurders in staat om beter geïnformeerd en veiliger op de weg te navigeren.

718 Cayman GTS veiligheid

De Porsche 718 als Beleggingsobject

Waardebehoud en beleggingsmogelijkheden van de 718

De Porsche 718 geniet een sterke reputatie op het gebied van waardevastheid, wat het een aantrekkelijke keuze maakt voor wie overweegt te beleggen in een sportwagen. Hoewel afschrijving bij nieuwe auto’s doorgaans onvermijdelijk is, behouden Porsches over het algemeen een hoger percentage van hun initiële waarde vergeleken met andere merken. Dit is deels te danken aan de uitstekende bouwkwaliteit, tijdloze ontwerpen en de grote vraag naar het merk op de gebruikte automarkt.

718 Cayman GTS tijdloze ontwerpen

Vergelijk met andere sportwagens in zijn klasse

Bij het vergelijken van de Porsche 718 met andere sportwagens binnen dezelfde prijscategorie, onderscheidt het zich vaak als een sterke mededinger. De combinatie van prestaties van een hoog niveau, iconisch design en geavanceerde technologie maakt de 718 tot een gewilde optie voor sportwagenliefhebbers. Bovendien is de 718 een van de meer toegankelijke modellen in het Porsche aanbod, wat het een boeiende keuze maakt voor zowel beginnende als doorgewinterde Porsche eigenaren.

718 Cayman GTS sportswagens

Effect van gelimiteerde oplage modellen op de verzamelaar markt

Modellen in gelimiteerde oplage en speciale edities van de Porsche 718 kunnen een bijzondere aantrekkingskracht uitoefenen op verzamelaars en beleggers. Deze zeldzamere versies, vaak gekenmerkt door unieke kleurcombinaties, prestatieverbeteringen en exclusieve designelementen, kunnen in sommige gevallen aanzienlijk in waarde stijgen naarmate de tijd verstrijkt. Het bezitten van een zeldzame of beperkte productieversie van de 718 kan dus niet alleen een bron van voldoening zijn voor de eigenaar, maar ook een verstandige lange termijnaankoop.

718 Cayman GTS modellen

Vergelijken van de Porsche 718 met de Porsche 911, Porsche 911 GT3 RS en rivalen

Bij het overwegen van een Porsche 718 is het van belang om andere Porsche modellen binnen het assortiment, zoals de Porsche 911 en Porsche 911 GT3 RS, evenals concurrenten van andere fabrikanten, in ogenschouw te nemen. De Porsche 911, een legende op zich, staat bekend om zijn krachtigere aandrijflijnen, verfijndere cabine en hogere kosten in vergelijking met de 718. De Porsche 911 GT3 RS, een op het circuit gerichte uitvoering, levert nog meer vermogen, maar tegen een beduidend hogere prijs en met een minder compromisloze rijervaring voor alledaags gebruik.

Porsche-911-GT3-RS-remprestaties

Tegenhangers van de Porsche 718 zijn onder meer sportauto’s als de Audi TT, BMW Z4, Mercedes-Benz SLC en Alfa Romeo 4C. Deze modellen concurreren op het vlak van vermogen, ontwerp en prijs, elk met hun eigen unieke eigenschappen en kenmerken. Zo staat de Audi TT bijvoorbeeld bekend om zijn gestroomlijnde vormgeving en leverbaar met geavanceerde technologie, terwijl de BMW Z4 een aantrekkelijke combinatie van vermogen en luxe biedt.

718 Cayman GTS rijervaring

Bij het kiezen van een sportauto is het cruciaal om jouw prioriteiten en voorkeuren in acht te nemen. De Porsche 718 vormt een uitstekende optie voor wie zoekt naar een evenwicht tussen vermogen, rijplezier en een relatief toegankelijke prijs binnen het Porsche assortiment. Hoewel de 911 en 911 GT3 RS hogere prestaties en exclusiviteit bieden, kan de 718 een meer evenwichtige keuze zijn voor dagelijks gebruik en weekenduitjes. Het vergelijken van de 718 met zijn rivalen kan je helpen om de geschikte sportauto te vinden die perfect aansluit bij jouw wensen en budget.

Prijs van de Porsche 718

De kosten van een Porsche 718 variëren op basis van het specifieke model, de motorkeuze en de aangepaste opties die door de koper worden gekozen. Over het algemeen zijn de 718 modellen voordeliger dan de krachtigere en luxueuzere Porsche 911, waardoor ze een interessante keuze zijn voor mensen die een sportieve rijervaring willen combineren met het aanzien van het Porsche merk zonder een buitensporig budget.

718 Cayman GTS 4.0 voordeliger

De basisprijs voor de Porsche 718 Boxster begint doorgaans bij ongeveer 104.900 euro, terwijl de 718 Cayman in het algemeen iets voordeliger is en start bij ongeveer 102.700 euro. De sportievere GTS uitvoeringen, met extra vermogen en sportievere kenmerken, kunnen beginnen bij 145.100 euro, afhankelijk van de gekozen opties en uitvoeringen.

718 Cayman GTS uitvoeringen

Het is essentieel om te beseffen dat de uiteindelijke kosten van een Porsche 718 aanzienlijk kunnen verschillen, afhankelijk van de geselecteerde opties en aanpassingen. Porsche biedt een uitgebreid assortiment van personalisatiemogelijkheden, waaronder keuzes in exterieur- en interieurkleuren, wiel stijlen, prestatieverbeteringen en technologische upgrades. Het toevoegen van deze opties kan de kosten van een 718 aanzienlijk verhogen.

Afsluiting

Overzicht van de voornaamste eigenschappen en charme van de Porsche 718

De Porsche 718 bundelt een rijk verleden en sportieve afkomst met opmerkelijke prestaties, verfijnd design en vooruitstrevende technologie. De 718 serie, die zowel de Boxster als Cayman modellen omvat, biedt een reeks motoropties en aanpassingsmogelijkheden, waardoor toekomstige eigenaren een voertuig kunnen creëren dat naadloos aansluit op hun wensen en eisen. Bovendien heeft de Porsche 718 zichzelf bewezen als een solide aankoop vergeleken met andere sportauto’s in zijn categorie.

718 Cayman GTS 4.0 modellen

Aandachtspunten voor potentiële kopers

Bij het overwegen van de aankoop van een Porsche 718, is het essentieel om rekening te houden met aspecten zoals de gewenste motorconfiguratie, beschikbare technologieën en veiligheidsopties, evenals aanpassingsmogelijkheden. Het wordt aangeraden om verschillende modellen en uitvoeringen te onderzoeken om te bepalen welke het beste aansluit bij jouw voorkeuren en budget. Verder is het zinvol om onderhoudskosten en waardegroei van de auto in beschouwing te nemen.

718 Cayman GTS 4.0 motorconfiguratie

Toekomstige vooruitgang en verwachtingen voor de 718 serie

De Porsche 718 zal naar alle waarschijnlijkheid blijven evolueren, met constante verbeteringen op het vlak van prestaties, ontwerp en technologie. In de toekomst kunnen we wellicht de introductie van hybride of volledig elektrische aandrijflijnen binnen de 718 serie verwachten, in overeenstemming met de bredere trend in de auto-industrie richting duurzamere en milieubewuste voertuigen. Dit betekent dat de Porsche 718 een opwindende toekomst tegemoet gaat, waarbij het zijn positie als een iconische en gewilde sportauto zal blijven verstevigen.

Picture of Hugo van Duin
Hugo van Duin
Hoofd redacteur bij Prestige Automotive
Deel dit bericht:

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en reviews van Prestige Automotive.

Deze website maakt gebruik van cookies

Wij maken gebruik van cookies om de optimale gebruikerservaring te bieden.