De Porsche 911 GT3 RS 991: Pure snelheid en rijplezier

Belangrijkste punten

  • De Porsche 911 GT3 RS 991 is een icoon binnen de sportwagenwereld, bekend om zijn uitstekende rijervaring en adembenemende prestaties.
  • De GT3 RS 991 heeft een krachtige 4,0 liter zescilinder boxermotor die 500 pk en 460 Nm koppel levert, en kan in 3,3 seconden van 0 naar 100 km/u accelereren.
  • Het exterieur en aerodynamisch ontwerp van de GT3 RS 991 dragen bij aan verbeterde prestaties, met functies zoals grotere luchtinlaten, bredere wielkasten en een enorme, verstelbare achterspoiler.
  • Het interieur van de GT3 RS 991 combineert luxe en sportiviteit, met hoogwaardige materialen zoals Alcantara en koolstofvezel, en is uitgerust met het geavanceerde Porsche Communication Management (PCM) infotainmentsysteem.
  • Het optionele Weissach pakket biedt extra gewichtsbesparende en prestatiegerichte upgrades, zoals een koolstofvezel dak, koolstofvezel stabilisatorstangen en magnesium wielen, wat resulteert in betere acceleratie, rijgedrag en algehele prestaties.

Inhoudsopgave

Inleiding

De Porsche 911 GT3 RS 991: een icoon binnen de sportwagenwereld

Als je aan high performance sportwagens denkt, is de Porsche 911 GT3 RS 991 een naam die onmiddellijk in je opkomt. Deze ongelooflijke machine combineert het beste van wat Porsche te bieden heeft en wordt beschouwd als een van de meest begeerlijke auto’s in de Porsche 911 reeks. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van de GT3 RS, waarbij we zijn geschiedenis, ontwerp, prestaties en nog veel meer onderzoeken.

Porsche 911 GT3 RS 991 ontwerp

Belang van de GT3 RS binnen de Porsche 911 reeks

De Porsche 911 reeks staat bekend om zijn uitstekende rijervaring en adembenemende prestaties, en de GT3 RS 991 is daarop geen uitzondering. Deze speciale uitvoering neemt de basisprincipes van de reguliere GT3 en tilt ze naar een hoger niveau, met verbeteringen op het gebied van aerodynamica, gewichtsbesparing en technologie. Het resultaat is een auto die de grenzen van wat mogelijk is op het circuit en de openbare weg verlegt, terwijl hij trouw blijft aan het iconische Porsche 911 erfgoed.

Porsche 911 GT3 RS 991 erfgoed

Geschiedenis en evolutie

Oorsprong van de Porsche 911 GT3 reeks

De Porsche 911 GT3 reeks vindt zijn oorsprong in 1999, toen Porsche een nieuwe variant van de 911 introduceerde met als doel betere prestaties en een meer circuitgerichte rijervaring te bieden. De GT3 werd al snel een begrip onder autoliefhebbers en raceteams vanwege zijn indrukwekkende vermogen en wendbaarheid, en legde de basis voor de GT3 RS modellen die zouden volgen.

De evolutie van de GT3 RS modellen

Door de jaren heen heeft Porsche de GT3 RS verder ontwikkeld en geoptimaliseerd. Van de eerste 996 GT3 RS, die debuteerde in 2003, tot de 997 GT3 RS en de 991 GT3 RS, elk model heeft zijn eigen unieke kenmerken en verbeteringen ten opzichte van de voorganger. Deze evolutie heeft geleid tot steeds krachtigere motoren, geavanceerdere aerodynamica en geoptimaliseerde chassis- en ophangingscomponenten.

Porsche 911 GT3 RS 991 ophanging

Introductie van de 991 GT3 RS

De Porsche 911 GT3 RS 991 werd in 2015 geïntroduceerd en markeerde een nieuwe mijlpaal in de ontwikkeling van de GT3 RS reeks. Deze auto profiteert van een reeks technologische en mechanische verbeteringen ten opzichte van de standaard GT3, waaronder een krachtigere motor, verbeterde aerodynamica en een lager gewicht. Dit alles resulteert in een uiterst capabele en opwindende sportwagen die zowel op het circuit als op de openbare weg schittert.

Ontwerp en aerodynamica

Exterieur kenmerken van de GT3 RS 991

De Porsche 911 GT3 RS 991 onderscheidt zich van de standaard GT3 door zijn agressieve en functionele uiterlijk. Enkele opvallende kenmerken zijn de grotere luchtinlaten aan de voorzijde, de bredere wielkasten, en de enorme, verstelbare achterspoiler. Deze elementen zijn niet alleen bedoeld om de auto een unieke uitstraling te geven, maar ze dragen ook bij aan de verbeterde aerodynamische prestaties van de GT3 RS.

Porsche 911 GT3 RS 991 aero

Aerodynamische verbeteringen ten opzichte van de standaard GT3

Porsche heeft bij het ontwerpen van de GT3 RS 991 speciale aandacht besteed aan het verbeteren van de aerodynamica ten opzichte van de standaard GT3. De luchtinlaten, splitter aan de voorkant en de eerder genoemde achterspoiler dragen allemaal bij aan een grotere neerwaartse druk en een betere stabiliteit bij hoge snelheden. Dit vertaalt zich in meer grip en een beter bochtgedrag, wat essentieel is voor een auto die ontworpen is om topprestaties op het circuit te leveren.

Lichtgewicht materialen en gewichtsbesparing

De GT3 RS 991 profiteert ook van een uitgebreid gebruik van lichtgewicht materialen en geavanceerde technieken om gewicht te besparen. Zo is de motorkap gemaakt van koolstofvezel, en worden er magnesium en aluminium gebruikt voor andere componenten, zoals de dakconstructie en de deuren. Daarnaast zijn de zijruiten en de achterruit gemaakt van dunner glas om gewicht te besparen. Deze gewichtsbesparende maatregelen dragen bij aan de indrukwekkende vermogen tot gewichtsverhouding van de GT3 RS, wat resulteert in snellere acceleratie en betere handling.

Porsche 911 GT3 RS 991 handling

Prestaties en technische specificaties

Motor en vermogen

Onder de motorkap van de Porsche 911 GT3 RS 991 bevindt zich een indrukwekkende 4,0 liter zescilinder boxermotor die maar liefst 500 pk en 460 Nm koppel levert. Deze krachtige motor maakt gebruik van directe brandstofinjectie en een hoog toerental van 8.800 TPM om optimale prestaties te garanderen, zowel op het circuit als direct op de openbare weg.

Transmissie en aandrijving

De GT3 RS 991 is uitgerust met een geavanceerde 7 versnellingsbak met dubbele koppeling (PDK), die zorgt voor razendsnelle en soepele schakelingen. De automatische transmissie kan zowel in automatische modus als handmatig worden bediend met behulp van schakelpeddels achter het stuur. Daarnaast is de GT3 RS uitgerust met een achterwielaandrijving, wat bijdraagt aan de uitstekende wendbaarheid en dynamische rijervaring van de auto.

Porsche 911 GT3 RS rijervaring

Ophanging en remmen

De Porsche 911 GT3 RS 991 beschikt over een geavanceerd ophangingssysteem met actieve demping en verstelbare stabilisatorstangen, waardoor de auto perfect is afgestemd op de wielen voor zowel het circuit als de openbare weg. De remmen zijn eveneens indrukwekkend, met grote geventileerde en geperforeerde remschijven en krachtige remklauwen die zorgen voor uitstekende remprestaties onder alle omstandigheden.

Porsche 911 GT3 RS 991 remmen

Prestatiecijfers

Dankzij de krachtige motor en geavanceerde technologie sprint de Porsche 911 GT3 RS 991 van 0 naar 100 km/u in slechts 3,3 seconden en heeft het een indrukwekkende topsnelheid van 310 km/u. Deze prestatiecijfers zijn niet alleen indrukwekkend in vergelijking met andere auto’s binnen de Porsche 911 reeks, maar plaatsen de GT3 RS ook in de top van high performance sportwagens wereldwijd.

Porsche 911 GT3 RS 991 prestaties

Interieur en rijervaring

Beschrijving van het interieur en gebruikte materialen

Het interieur van de Porsche 911 GT3 RS 991 is ontworpen met het oog op functionaliteit en comfort en biedt een perfecte mix van luxe en sportiviteit. Hoogwaardige materialen zoals Alcantara en koolstofvezel worden gecombineerd met sportstoelen en een ergonomisch ontworpen dashboard om een cockpit te creëren die zowel uitnodigend als doelgericht is.

Porsche 911 GT3 RS 991 cockpit

Infotainment- en connectiviteitsopties

De GT3 RS 991 is uitgerust met Porsche Communication Management (PCM), een geavanceerd infotainmentsysteem dat navigatie, audio, connectiviteit en voertuiginformatie in één gebruiksvriendelijk pakket biedt. Het systeem is eenvoudig te bedienen via het touchscreen in het midden van het dashboard en biedt onder andere Bluetooth connectiviteit, smartphone-integratie en een indrukwekkend audiosysteem.

Comfort, rijhulpsystemen en rijmodi

Ondanks zijn prestatiegerichte karakter, biedt de Porsche 911 GT3 RS 991 een verrassend comfortabele rijervaring voor een auto van dit kaliber. De auto is uitgerust met een reeks rijhulpsystemen, zoals parkeersensoren, een achteruitrijcamera en cruise control, die het dagelijks gebruik van de auto vergemakkelijken. Bovendien biedt de GT3 RS verschillende rijmodi, waaronder een Sport- en een Track-modus, die de prestaties en het gedrag van de auto aanpassen aan de rijomstandigheden en de voorkeuren van de bestuurder. Dit zorgt voor een op maat gemaakte rijervaring die past bij elke situatie, of het nu gaat om een ontspannen rit op de snelweg of een opwindende dag op het circuit.

Porsche 911 GT3 RS 991 rijomstandigheden

Porsche Active Suspension Management

Het Porsche Active Suspension Management (PASM) is een geavanceerd elektronisch onderstel systeem dat standaard leverbaar is op de Porsche 911 GT3 RS 991. Het systeem past de dempingskracht van elk wiel continu aan op basis van de rijomstandigheden en de gekozen rijmodus, wat resulteert in een verbeterde wegligging, stabiliteit en rijcomfort.

Porsche 911 GT3 RS 991 PASM

PASM biedt de bestuurder de mogelijkheid om te kiezen tussen verschillende dempingsprofielen, zoals Normal en Sport, afhankelijk van de rijstijl en het soort wegdek. In de Normal modus zorgt PASM voor een comfortabelere rit door oneffenheden in het wegdek te absorberen, terwijl de Sportmodus een stijvere demping biedt voor een meer directe rijervaring en verbeterde prestaties op het circuit.

Porsche Torque Vectoring Plus

De Porsche 911 GT3 RS 991 is uitgerust met het innovatieve Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus) systeem, dat de tractie, stabiliteit en wendbaarheid van de auto aanzienlijk verbetert. Dit systeem werkt door het variabel verdelen van het aandrijfkoppel tussen de achterwielen, wat resulteert in een betere grip en een snellere reactie op veranderende rijomstandigheden.

Porsche 911 GT3 RS 991 PTV

PTV Plus maakt gebruik van een elektronisch gestuurd differentieel met een beperkte slip om het koppel tussen de achterwielen te verdelen op basis van de stuurhoek, de snelheid van het gaspedaal en de laterale acceleratie. Dit zorgt voor meer stabiliteit bij hoge snelheden, verbeterde tractie bij het hard accelereren uit bochten en een grotere wendbaarheid bij het insturen van bochten.

Weissach pakket

Voor diegenen die op zoek zijn naar nog betere prestaties en een lichtere auto, biedt Porsche het optionele Weissach pakket aan voor de 911 GT3 RS 991. Dit pakket, vernoemd naar Porsche’s ontwikkelings- en testcentrum in Weissach, Duitsland, bevat een reeks gewichtsbesparende en prestatiegerichte upgrades die de GT3 RS nog verder verfijnen.

Porsche 911 GT3 RS 991 weissach

Het Weissach pakket omvat onder andere een koolstofvezel dak, koolstofvezel stabilisatorstangen, magnesium wielen en koolstofvezel schakelpeddels. Deze lichtgewicht componenten dragen bij aan een gewichtsbesparing van ongeveer 30 kilogram, wat de acceleratie, het rijgedrag en de algehele prestaties van de auto verbetert. Bovendien krijgen auto’s met het Weissach pakket een speciaal logo op het dashboard en hoofdsteunen, wat de exclusiviteit en het sportieve karakter van het pakket benadrukt.

Porsche 911 GT3 RS 991 weissach rs

Beschikbaarheid en prijzen

Productiejaren en aantallen

De Porsche 911 GT3 RS 991 werd geïntroduceerd in 2015 en bleef in productie tot 2018. In deze periode zijn er verschillende versies van de GT3 RS geproduceerd, waaronder enkele speciale edities en gelimiteerde uitvoeringen. Hoewel Porsche geen details over exacte productiecijfers heeft vrijgegeven, is het bekend dat de GT3 RS een relatief zeldzame en begeerde sportwagen is, vooral in combinatie met het optionele Weissach pakket.

Porsche 911 GT3 RS 991 aantallen

Huidige marktwaarde en prijzen voor tweedehands modellen

De prijzen voor tweedehands Porsche 911 GT3 RS 991 modellen variëren afhankelijk van de staat, kilometerstand en specificaties van de auto. Over het algemeen zijn goed onderhouden exemplaren met een lage kilometerstand en gewilde opties zoals het Weissach pakket het meest waardevol. Op het moment van schrijven kunnen de prijzen variëren van ongeveer € 180.000 tot meer dan € 250.000 voor bijzonder zeldzame of unieke modellen.

Wat maakt de Porsche 911 GT3 RS 991 uniek?

De Porsche 911 GT3 RS 991 onderscheidt zich door zijn combinatie van indrukwekkende prestaties, geavanceerde technologie, en zijn ongeëvenaarde stijl. Dit model beschikt over een hoogwaardige aandrijflijn, een verfijnd onderstel, en een ontwerp dat zowel aerodynamisch als esthetisch indrukwekkend is.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de Porsche 911 GT3 RS 991?

Enkele van de opvallende kenmerken van de Porsche 911 GT3 RS 991 zijn zijn krachtige motor, geavanceerde ophanging, en aerodynamisch geoptimaliseerd ontwerp. Het interieur van het voertuig is zowel luxueus als functioneel, met hoogwaardige materialen en technologieën die zowel comfort als connectiviteit bieden.

Hoe snel kan de Porsche 911 GT3 RS 991 gaan?

De Porsche 911 GT3 RS 991 is ontworpen voor ongeëvenaarde prestaties en snelheid. Hoewel de exacte topsnelheid kan variëren afhankelijk van specifieke omstandigheden, kan deze auto snelheden bereiken van meer dan 300 km/u.

Waar kan ik de Porsche 911 GT3 RS 991 kopen?

Op onze website hebben we een uitgebreide selectie van de Porsche 911 GT3 RS 991 modellen. We bieden uitvoerige details en afbeeldingen van elke auto in onze collectie om je te helpen de perfecte match te vinden. We staan klaar om al je vragen te beantwoorden en je te helpen bij elke stap van je aankoopproces.

Hugo van Duin
Hugo van Duin
Hoofd redacteur bij Prestige Automotive
Deel dit bericht:

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en reviews van Prestige Automotive.

Deze website maakt gebruik van cookies

Wij maken gebruik van cookies om de optimale gebruikerservaring te bieden.